Financieel - Debet- en creditfactuur afboeken via memoriaal

Om openstaande posten tegen elkaar weg te boeken, zoals een debet verkoopfactuur tegen een credit verkoopfactuur, kunt u gebruik maken van memoriaal boekingen.

U kunt memoriaal boekingen voor verschillende doeleinden gebruiken, in onderstaande voorbeeld wordt uitgelegd hoe dit gebruikt kan worden voor het tegen elkaar wegboeken van een debet- en creditfactuur.

1. Aanmaken nieuwe memoriaalboeking

1. Ga naar 'Financieel'
  2. Klik links op 'Boekingen'  → 'Memoriaal'
  3. Klik op rechtsboven op de groene knop '+ Boeking'

2. Invullen memoriaal boeking

1. Administratie: selecteer de administratie ('Eigenaar') waarvoor u de boeking wilt maken en kies de periode waarin de boeking gemaakt moet worden.
  2. Vul in de eerste regel de gewenste boekingsdatum in.
  3. Klik op de knop 'Voeg facturen toe. De openstaande posten van deze administratie worden getoond in een apart scherm. Vink de 2 facturen aan die u tegen elkaar weg wilt boeken.
  4. Controleer of het verschil op 0,00 uitkomt, alleen dan kan de boeking verwerkt worden.
    • Als het debetsaldo en creditsaldo van de factuur gelijk zijn aan elkaar, dan komt de boeking op 0,00 uit.
    • Is dat niet het geval? Pas dan de bedragen aan zodat het verschil wel op 0 uitkomt.

3. Acties

1. Opslaan: klik hierop om de boeking definitief te maken. U kunt de memoriaalboeking achteraf nog heropenen en aanpassen door op 'Wijzigen' te klikken.
  2. Gebruik sjabloon: klik hier om een memoriaal sjabloon te gebruiken. Memoriaal sjablonen kunt u beheren in 'Admin' → 'Financieel' → 'Memoriaal sjablonen'.
  3. Annuleren: klik hierop om de memoriaal boeking te annuleren.