Indexeren - Het indexcijfer ontbreekt

Wordt bij een indexeringsvoorstel getoond dat het indexcijfer ontbreekt, dan komt dat doordat het CBS het indexcijfer wat nodig is, nog niet definitief heeft gepubliceerd.

Het CBS maakt indexcijfers bekend op deze website. Deze cijfers worden eerst vastgesteld als 'voorlopige cijfers', dit is te herkennen aan het *-icoon achter het cijfer. Pas zodra het CBS deze cijfers definitief maakt, worden de cijfers de volgende dag ingelezen in Bloxs.

Indien voor de indexering gebruikt wordt gemaakt van de CPI 2015 = 100 reeks, dan worden de indexcijfers gebruikt die 4 maanden voor de indexeringsdatum liggen. Is de indexeringsdatum bijvoorbeeld 1 juli 2023, dan wordt het indexcijfer van maart 2023 vergeleken met het indexcijfer van maart 2022.

Voorlopige cijfer gebruiken?

Wilt niet op wachten het definitieve cijfer, en het voorlopige cijfer gebruiken, dan kan dit als volgt.

1. Ga naar de module 'Admin'
  2. Klik links op 'Contracten'
  3. Klik links op 'Indexeringsmethoden'
  4. Klik op een indexeringsmethode met de CPI 2015 = 100 reeks
  5. Klik op 'Indexcijfer toevoegen'
  6. Het volgende scherm verschijnt. Vul hierin het jaar, maand en de gewenste waarde in en klik op 'Opslaan'. Hiermee is het voorlopige cijfer toegevoegd aan uw Bloxs omgeving.