Open navigation

Financieel - Handmatig boeken op 'Betalingen onderweg' lukt niet

Indien de functie 'Betalingen onderweg gebruiken' aan staat, dan worden er automatisch betalingen onderweg boekingen gemaakt op de inkoopfacturen/betalingen die zijn opgenomen in een betaalbatch. Zodra de betaling is gedaan en deze wordt afgeletterd in de bank in Bloxs, zal er automatisch een tegenboeking worden gemaakt op de 'Betalingen onderweg' boeking.


Om fouten te voorkomen is het niet mogelijk om handmatig te boekenop de 'betalingen onderweg' grootboekrekening te boeken. Dit kan leiden tot de volgende vragen.

 

1. De banktransactie is niet automatisch gematcht met de betaalbatch, de betalingen onderweg boeking is daardoor niet tegen geboekt. Hoe moet ik de banktransacties nu boeken?

 

Indien de banktransactie niet automatisch is gematcht en geboekt op 'betaling onderweg', dan kunt u dit als volgt oplossen:

  1. Klik op de transactie
  2. Klik op 'Openstaande post zoeken'
  3. Zet het vinkje 'Toon betaalde posten aan'
  4. Boek het transactiebedrag op de betreffende inkoopfactuur


Hierdoor lijkt de factuur dubbel betaald. Dit wordt automatisch gecorrigeerd. De betalingen onderweg boeking vervalt automatisch 7 dagen na de verwachte betaaldatum, indien deze niet d.m.v. een banktransactie is tegengeboekt.

 

Let op: Indien de betaalbatch in Bloxs, niet overeen komt met wat er werkelijk in de bank is uitgevoerd, dan kan dit ertoe leiden dat de banktransacties niet automatisch worden gematcht. 

Het is daarom van belang dat de betalingen en betaaldata die in de batch staan, overeen komen met de werkelijke betalingen.


2. Ik wil een inkoopfactuur aanpassen, maar heropenen lukt niet omdat de banktransacties geboekt zijn op 'betalingen onderweg'.

Om fouten te voorkomen is het heropenen van banktransacties die geboekt zijn op 'betalingen onderweg' niet mogelijk.

Voor het aanpassen van de inkoopfactuur zijn diverse mogelijkheden:

  1. Gebruik de 'potlood-icoontjes' bij de factuurregels. 
    • Indien de potlood-icoontjes niet zichtbaar zijn, dan kunt u dit aanzetten in 'Admin' → 'Financieel' → 'Inkoopfacturen'. Zie de 'Wijzig .. verwerkte facturen' functies.

  1. Indien de ‘potlood-icoontjes’ niet toereikend zijn, dan kunt u proberen de correctie door te voeren door middel van een memoriaal boeking. Ga hiervoor naar ‘Financieel’ → ‘Boekingen’ → ‘Memoriaal’ en klik rechtsboven op ‘+ Boeking’.
  2. Indien een memoriaal boeking niet toereikend is, dan kunt u de inkoopfactuur opnieuw opvoeren. Dit werkt als volgt:
    1. Boek de factuur opnieuw in maar als credit-inkoopfactuur, boek deze exact hetzelfde als de foutieve ingeboekte inkoopfactuur (dit om de fout(en) te corrigeren). 
    2. Boek de inkoopfactuur vervolgens opnieuw in te voeren, met daarin de juist factuur/boekingsgegevens. 
    3. Indien de inkoopfactuur wel al correct betaald is, dan kunt u deze twee correctie inkoopfacturen tegen elkaar wegboeken door middel van een memoriaalboeking.