Open navigation

Objecten - Algemeen

Om de algemene instellingen van de module Objecten te configureren, ga naar 'Admin' → 'Objecten'. 




1. Algemene opties

  • Gebouwen gebruiken:

Door het aanzetten van deze optie, kunt u gebouwen aanmaken en gebruiken.


  • Complexen gebruiken:

Door het aanzetten van deze optie, kunt u complexen aanmaken en gebruiken.


Let op: Het verschil tussen gebouwen en complexen is dat u een complex kunt onderverdelen in bouwdelen en/of units en een gebouw niet. Van een complex kunt u alleen de onderliggende units verhuren. Een gebouw verhuurt u als geheel.
  • Notities gebruiken:

Door het aanzetten van deze optie, verschijnt er bij elk object een tabblad met de titel 'Notities'. In dit tabblad kunt u notities invullen voor het object.


2. Extra relaties

  • Extra relaties gebruiken:

Door het aanzetten van deze optie kunt u bij objecten extra relaties toevoegen. Onder het kopje 'Contactgegevens' in de detailpagina van een object, kunt u deze relatie koppelen.


  • Relatietypes:

In dit onderdeel kunt u relatietypes toevoegen, wijzigen en verwijderen. Dit zijn de relatietypes die gekozen kunnen worden bij een object wanneer u een extra relatie wilt koppelen.


Per relatietype kunt u aangeven of deze gebruikt moet kunnen worden, wanneer 'Gebruiken' uit staat, dan kan dit relatietype niet gekozen worden bij een objecten.


De relatietypes 'Beheerder', 'Financier' en 'Zorgverlener' kunnen getoond worden in de rapportage 'Commercieel overzicht (specifiek)'. Deze relatietypes zijn standaard aanwezig en kunt u niet verwijderen.


3. Theoretische huur

  • Theoretische huur gebruiken:

Door het aanzetten van deze optie verschijnt er, bij elk gebouw en unit, een tabblad met de titel 'Theoretische huur'. In dit tabblad kunt u theoretische huurbedragen invullen voor het object.


  • Theoretische huur overnemen in huurcontract:

Door het aanzetten van deze optie, worden bij een nieuw huurcontract voor het desbetreffende object, automatisch contractregels aangemaakt met daarin de theoretische huurbedragen. Deze bedragen zijn handmatig te wijzigen tijdens het aanmaken van het contract. 


  • Kale huur van beëindigd huurcontract overnemen naar theoretische huur:
    Door het aanzetten van deze optie, worden bij het beëindigen van een huurcontract automatisch de kale huur overgenomen naar de theoretische huur van het desbetreffende object. 


Let op: 
- Alleen van toepassing op huurcontracten die zijn beeindigd met de knop 'Beeindigen';
- Alleen van toepassing op contractregels van het type 'Kale huur' en met een debet bedrag;
- Eventuele bestaande theoretische huur wordt eerst verwijderd waarna de nieuwe theoretische huur wordt toegevoegd;
- De theoretische huur wordt automatisch bijgewerkt op de eerstvolgende dag na de einddatum van het beeindigd huurcontract.

4. Bijzondere bepalingen

  • Bijzondere bepalingen gebruiken:

Door het aanzetten van deze optie verschijnt er, bij elk object een tabblad met bijzondere bepalingen. Voor gebouwen en complex kunt u bijzondere bepalingen toevoegen, voor units kunt u de bijzondere bepalingen overnemen van het complex.


De bijzondere bepalingen worden automatisch overgenomen bij het aanmaken van een nieuw (concept) huurcontract. In het tabblad bijzondere bepalingen van het contract, kunt de bijzondere bepalingen verwijderen of toevoegen.


Let op: De bijzondere bepalingen van het huurcontracten kunt u gebruiken in de contracttemplates, hier moeten de contracttemplates wel voor zijn ingericht.
  • Bijzondere bepalingen:
    In dit onderdeel kunt u bijzondere bepalingen toevoegen, wijzigen en verwijderen. Deze bijzondere bepalingen kunt u vervolgens koppelen aan een object.


Het is tevens mogelijk om per contract, specifieke bijzondere bepalingen toe te voegen voor dat contract. Dit doet u in het tabblad 'Bijzondere bepalingen' van het desbetreffende contract.


Let op: Wanneer u een wijziging doorvoert in deze bijzondere bepalingen, dan wordt die wijziging automatisch doorgevoerd voor alle objecten en contract waar de bijzondere bepaling aan gekoppeld is.

5. Initiële kosten

  • Initiële kosten gebruiken:

Door het aanzetten van deze optie, verschijnt bij elk object een tabblad met de titel 'Initiële kosten'. In dit tabblad kunt u kosten vastleggen die automatisch overgenomen worden bij een nieuw (concept) huurcontract. 


Deze kosten kunnen vervolgens automatisch overgenomen worden op de eerste factuur, indien u gebruik maakt van de optie 'Factuur eerste huurperiode' en 'Initiële kosten factureren'. Dit kan ingesteld worden in 'Admin' → 'Contracten' → 'Huurcontracten Wonen' en 'Huurcontracten BOG'.


Let op: Voor objecten en huurcontracten zijn alleen de initiële kosten beschikbaar waarvan de bijhorende grootboekrekening door de betreffende eigenaar van het object of contract gebruikt kan worden. Dit kan van toepassing zijn wanneer een grootboekrekening alleen gebruikt mag worden voor een specifieke administratie en/of wanneer een grootboekrekening met de functie 'Standaard grootboekrekening waarborgsommen' is ingesteld bij een eigenaar.
  • Initiële kosten:

In dit onderdeel kunt u verschillende soorten kosten toevoegen, wijzigen en verwijderen. Wilt u in het tabblad 'Initiële kosten' een bedrag vastleggen van een kosten-soort welke nog niet bestaat, dan dient u eerst in dit onderdeel de kosten-soort toe te voegen.



Let op: Wanneer u hier de naam of de grootboekrekening van de initiële kosten wijzigt dan wordt deze wijzigingen ook automatisch doorgevoerd bij alle objecten en huurcontracten waar deze initiële kosten in voorkomen .

6. Teams

  • Teams gebruiken:

Door het aanzetten van deze optie, verschijnt bij elk object een tabblad met de titel 'Teams'. In dit tabblad kunt u leveranciers koppelen aan het object. 

Maakt u vervolgens een melding voor dat object, dan kan dat 'teamlid' gekozen worden als 'Leverancier' voor het uitvoeren van de melding.


7. Meterstanden

  • Meterstanden gebruiken:

Door het aanzetten van deze optie, verschijnt er bij elk object een tabblad met de titel 'Meterstanden'. In dit tabblad kunt u de meterstanden vastleggen van het object. 


  • Meters:

In dit onderdeel kunt u verschillende soorten meters toevoegen, wijzigen en verwijderen. Wilt u in het tabblad 'Meterstanden' een meterstand vastleggen van een meter welke nog niet bestaat, dan dient u eerst in dit onderdeel de meter toe te voegen.  


8. Sleutelbeheer

  • Sleutelbeheer gebruiken:

Door het aanzetten van deze optie, verschijnt er bij elk object een tabblad met de titel 'Sleutelbeheer'. In dit tabblad kunt u uitgegeven en ingenomen sleutels, van het object, registreren.


  • Tabblad 'Sleutels gebruiken:

Door het aanzetten van deze optie, verschijnt er bij elk relatie een tabblad met de titel 'Sleutelbeheer'. In dit tabblad wordt getoond welke sleutels aan de betreffende relatie zijn uitgegeven.


  • Sleuteltype gebruiken:

Door het aanzetten van deze optie, kunt u per sleutel een sleuteltype kiezen uit een vooraf gedefinieerde lijst.


  • Sleuteltypes:

In dit onderdeel kunt u verschillende soorten sleutels toevoegen, wijzigen en verwijderen.


  • Vrije naam gebruiken:

Door het aanzetten van deze optie, kunt u bij de registraties van de uitgifte van de sleutel, een vrije naam invullen. Het is daardoor niet verplicht om de sleutel aan een relatie in Bloxs te koppelen.


  • Bijlage(n) gebruiken:

Door het aanzetten van deze optie, kunt u bestanden toevoegen aan sleutelregistraties.


9. Publiceren

  • Publiceren:

Door het aanzetten van deze optie, verschijnt er bij elk object een tabblad met de titel 'Publicatie'. Met publiceren kunt u objectgegevens tonen op uw website. Dit door middel van een koppeling tussen Bloxs en uw website. Deze optie is in detail te configureren in het Admin onderdeel Objecten - Publiceren en per object in het tabblad 'Publicatie'.


Let op: Aan deze functionaliteit zijn extra kosten verbonden, neem daarom vooraf contact op met de helpdesk.

10. Velden tonen

  • Energie-Index gebruiken:

Door het aanzetten van deze optie, kunt u bij elk object de Energie-Index invullen.


  • Energielabel gebruiken:

Door het aanzetten van deze optie, kunt u bij elke object een veld het energielabel vastleggen.


  • Energielabels:

Hier kunt u energielabels toevoegen, wijzigen en verwijderen. U kunt per object een energielabel vastleggen die hier is ingevuld.


  • Bouwjaar:

Door het aanzetten van deze optie, kunt u bij elk object het bouwjaar vastleggen.


  • Kadastraal nummer:

Door het aanzetten van deze optie, kunt u bij elk object een kadastraal nummer kunt invoeren.


  • BAG ID:

Door het aanzetten van deze optie, verschijnt er bij elk object een veld waarin u een BAG ID kunt invoeren. Een BAG ID verwijst naar de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) en bevat gemeentelijke basisgegevens van alle adressen en gebouwen in een gemeente. Klik hier voor meer informatie over het BAG ID.


  • Mandaatbedrag:

Door het aanzetten van deze optie, verschijnt er bij elk gebouw en complex een veld waarin u een mandaatbedrag kunt invoeren. Dit mandaatbedrag wordt automatisch overgenomen bij het aanmaken van melding voor het object. Dit bedrag is handmatig te wijzigen tijdens het aanmaken van de melding.


  • Bankrekening (voorkeur):

Door het aanzetten van deze optie, verschijnt er bij elk gebouw en complex een veld waarin u de voorkeursbankrekening kan selecteren. Dit bankrekeningnummer wordt automatisch (en overschrijfbaar) ingevuld bij het aanmaken van een huurcontract voor dit object.


  • Bruto vloeroppervlak:

Door het aanzetten van deze optie, kunt u bij elk gebouw en unit een bruto vloeroppervlak invoeren.


  • Verhuurbaar vloeroppervlak:

Door het aanzetten van deze optie, kunt u bij elk gebouw en unit een verhuurbaar vloeroppervlak invoeren.


  • In beheer vanaf:

Door het aanzetten van deze optie, kunt u bij elke object een datum invoeren. De datum geeft aan per wanneer het object in beheer is genomen.


  • Technisch beheer:

Door het aanzetten van deze optie, kunt u per gebouw en complex vastleggen of er technisch beheer van toepassing is.


  • Financieel beheer:

Door het aanzetten van deze optie, kunt u per gebouw en complex vastleggen of er financieel beheer van toepassing is.


11. BAG gegevens

  • BAG-gegevens ophalen bij het kadaster
    Door het aanzetten van deze optie, verschijnt er bij gebouwen, complexen, bouwdelen en units het tabblad 'BAG-gegevens'. In dit tabblad kunt u de BAG-gegevens van een object ophalen bij het Kadaster.


Let op: Voor deze functie worden door Bloxs mogelijk extra kosten in rekening gebracht.

12. Puntentelling 

  • Puntentelling zelfstandige woonruimte:
    Door het aanzetten van deze optie, verschijnt er voor gebouwen en units met een objectcategorie het tabblad 'Puntentelling' en in het tabblad de mogelijkheid voor het aanmaken van een puntentelling. Het resultaat van de puntentelling (aantal punten) bepaald uiteindelijk de maximale kale huur voor het object.

    Naast het tabblad 'Puntentelling', verschijnt er ook een tegel 'Puntentelling' in het dashboard. Het aanmaken van een van puntentelling wordt als concept puntentelling hier weergegeven. De tegel toont het aantal concept puntentellingen in de Bloxs omgeving. 


  • Automatisch aanmaken:
    Puntentellingen kunnen automatisch als nieuwe concept puntentellingen worden aangemaakt. Dit geldt voor gebouwen en units met een objectcategorie waarvoor een puntentelling van toepassing is. Dit geldt voor de onderstaande situaties:

    Nieuw tijdvak: Wanneer door Bloxs een nieuw tijdvak wordt toegevoegd, zal er voor gebouwen en units met een actieve puntentellingen automatisch een nieuw concept puntentelling worden klaargezet. 

    WOZ-waarde toevoegen of wijzigen: Een nieuwe concept puntentelling wordt aangemaakt indien de WOZ-waarde van een gebouw of unit wordt toegevoegd of gewijzigd voor het nieuwe tijdvak van de puntentelling (indien e gebruik wordt gemaakt van de functie 'WOZ-waardes gebruiken'. 
  • Disclaimer:
    Met een puntentelling kan nauwkeurig worden bepaald wat de maximale kale huur voor een zelfstandige woonruimte kan zijn. Door meetfouten of interpretatieverschillen kan de uitkomst echter afwijken van een puntentelling die is opgesteld door de Huurcommissie. Aan de uitkomst kunt u daardoor geen rechten ontlenen.

13. Overschrijven 

  • Punten handmatig overschrijven:
    Door het aanzetten van deze optie, is het mogelijk om de punten van een concept puntentelling handmatig over te schrijven. Indien het aantal punten middels de handmatige overschrijving meer is dan het berekend aantal punten, is de maximale kale huurprijs van een puntentelling gebaseerd op de handmatige overschrijving.

14. Waardes

  • WOZ-waarde gebruiken:

Door het aanzetten van deze optie, verschijnt er bij elk object een tabblad met de titel 'Waardes'. In dit tabblad kunt u de WOZ-waarde invullen van gebouwen en/of units. 

Bij een complex wordt de de som van de WOZ-waardes van de onderliggende units getoond.


  • Taxatiewaarde gebruiken:

Door het aanzetten van deze optie, kunt u in het tabblad 'Waardes' een taxatiewaarde en het jaartal van de taxatiewaarde.

Bij een complex wordt de de som van de taxatiewaardes van de onderliggende units getoond.


  • Vrije waardes gebruiken:

Door het aanzetten van deze optie, is het mogelijk om vrije waardes te gebruiken. Het type vrije waardes kunt u zelf instellen (zie 'Vrije waardes' hieronder).

Bij een complex wordt de de som van de vrij waardes van de onderliggende units getoond.


  • Vrije waardes:

In dit onderdeel kunt u de vrije waardes toevoegen, wijzigen en verwijderen. Dit zijn de vrije waardes waar u uit kunt kiezen, in het tabblad 'Waardes' van een object.


15. Waardes bij complexen

  • Waardes ook handmatig vastleggen bij complexen:
    Door het aanzetten van deze optie, kunnen 'Waardes' die betrekking hebben op het hele complex handmatig worden vastgesteld. Daarnaast worden ook de 'Waardes' van de onderliggende units getoond.


Let op: 
- In de rapportage ' Commercieel overzicht (specifiek)' kunnen alleen de WOZ- en Taxatiewaardes worden getoond die zijn vastgesteld bij gebouwen en units, de WOZ- en Taxatiewaardes die handmatig zijn vastgesteld voor het gehele complex kunnen niet worden getoond;
- Deze functie kan alleen gebruikt worden wanneer ook gebruik wordt gemaakt van de WOZ-waarde en/pf Taxatiewaarde en/of Vrije waardes.

16. Servicekosten 

  • Servicekosten exporteren voor gebouwen en complexen:
    Door het aanzetten van deze optie, verschijnt er bij gebouwen en complexen het tabblad 'Export servicekosten'. Hier is het mogelijk om een verkoop- en inkoopfacturen  van de servicekosten (gebouw of complex) te exporteren als ZIP-bestand. 


    Een verkoopfactuur wordt geëxporteerd als deze:
    - Is goedgekeurd;
    - Geboekt in de servicekosten periode waarvoor de export wordt gemaakt;
    - Factuur geboekt op het juist object, complex, onderliggende bouwdeel of onderliggende unit;
    - Factuur geboekt op een GBR waarvoor 'Specifiek voor' kenmerk 'Servicekostenafrekening - Voorschotten' is ingesteld.

    Een inkoopfactuur wordt geëxporteerd als deze:
    -  Is goedgekeurd;
    - Geboekt in de servicekosten periode waarvoor de export wordt gemaakt;
    - Factuur geboekt op het juiste object, complex, onderliggende bouwdeel of onderliggende unit;
    - Factuur geboekt op een GBR waarvoor 'Specifiek voor' kenmerk 'Servicekostenafrekening - Voorschotten' is ingesteld.