Financieel - Overige

Om overige onderdelen van de financiële module te configureren, ga naar 'Admin' → 'Financieel' → 'Overige'.

1. Algemeen

• Administratie van voorkeur instellen:

Door het aanzetten van deze optie, kunt u in de financiële module een administratie van voorkeur in te stellen. Er verschijnt in de financiële module in de rechterbovenhoek een keuzescherm, daarin kunt de administratie selecteren.

Vervolgens wordt deze standaard ingevuld op de plekken waar een administratie gekozen kan worden. Bijvoorbeeld bij het aanmaken van een verkoopfactuur of het aanmaken van een memoriaalboeking. Het is mogelijk om van de voorkeursadministratie af te wijken.

• Periodieke boekingen gebruiken:

Door het aanzetten van deze optie kunt u repeterende boekingen aanmaken.

• Maak gebruik van de MVA module:

Door het aanzetten van deze optie kunt u gebruik maken van de MVA module. Hierin kunnen items aangemaakt worden om activa, afschrijvingen, afschrijvingskosten en desinvesteringen te beheren voor inkoopfacturen. U kunt dit, na het aanzetten van deze optie, configureren in 'Admin' → 'Financieel' → 'MVA Module'. Voor meer uitleg, zie Financieel - MVA module.

2. Leegstand

• Leegstand boeken:

Door het aanzetten van deze optie, worden automatisch leegstandsboekingen gemaakt. De boekingen worden gemaakt voor objecten waarvoor theoretische huur is vastgelegd en waarvoor er leegstand is.

Voor objecten waarvoor de theoretische huur is vastgelegd zal er, tijdens het (automatisch) prolongeren voor een periode waarin voor dat object leegstand bestaat, automatisch een boeking worden aangemaakt voor de leegstandskosten.

De boeking die automatisch wordt aangemaakt voor de leegstandskosten bestaat uit een boeking op grootboekrekening die hoort bij de theoretische huur die u heeft geconfigureerd. Daarnaast zal er een tegenboeking worden gemaakt op de grootboekrekening die u in dit onderdeel voor de leegstandskosten heeft geconfigureerd.

De boekingen voor de leegstandskosten kunt u terugvinden in het tabblad 'Leegstand' bij gebouwen en units. Bij complexen en bouwdelen kunt in het tabblad 'Leegstand' de boekingen voor de leegstandskosten van de onderliggende units terugvinden.

Let op: Door het aanzetten van deze optie, wordt automatisch de optie 'Theoretische huur gebruiken' aangezet in Admin → Objecten.
  • Grootboek leegstand:

Stel hier de grootboekrekening in waarop de leegstandskosten geboekt moeten worden.

3. Gebruik verplichtingen

Door het aanzetten van deze optie is het mogelijk om financiële verplichtingen vast te leggen en te beheren. U vindt deze functie terug onder 'Financieel' → 'Inkoopfacturen' → 'Verplichtingen'.

4. Verberg grootboekrekeningen met saldo van 0,00

Door het aanzetten van deze optie, zullen grootboekrekeningen met een saldo van 0,00 niet meer getoond worden in het financiële overzicht. Wanneer u in het financieel overzicht klikt op 'Toon alle grootboekrekeningen', dan worden deze grootboekrekeningen alsnog zichtbaar.

5. Financieel overzicht

• Administratie van voorkeur instellen:

Door het aanzetten van deze optie, wordt bij het een financieel overzicht een knop zichtbaar waarmee u het financiële overzicht kunt exporteren naar een CSV-bestand. Dit CSV-bestand kan ingelezen worden in de software van CTRL (www.ctrl.nl).

• Kolommenbalans gebruiken:

Door het aanzetten van deze optie, heeft u de mogelijkheid om in het financieel overzicht (zie 'Financieel' → 'Overzicht') de kolommenbalans te tonen.

6. Eenvoudige kas gebruiken

Door het aanzetten van deze optie wordt de functie 'Kas' toegevoegd in de module 'Financieel'. Met deze functie kunnen kasbetalingen en -ontvangsten eenvoudig in het kasboek verwerkt worden.

Let op: Door het aanzetten van deze optie, wordt het bestaande kasboek 'alleen lezen'. Hierdoor is het niet meer mogelijk om direct in het kasboek een boeking te maken of te wijzigen.