Scan en herken - Instellen van de functie

Met de functie 'scan en herken' kunt u inkoopfacturen automatisch in laten lezen in Bloxs. U kunt als volgt gebruik maken van de functie.

Let op: Aan deze functionaliteit zijn extra kosten verbonden. Voor meer informatie over de tarieven kunt u contact opnemen met de helpdesk.

1. E-mailadres koppelen

U heeft een e-mailadres nodig waar u en/of de leveranciers de inkoopfacturen naar toe kunnen mailen. Mogelijk heeft u hier al een e-mailadres voor. Zo niet dan dient u deze eerst, via u e-mail provider, aan te maken.

Het is belangrijk dat dit e-mailadres alleen gebruikt wordt voor het ontvangen van inkoopfacturen. Elke bijlage die op dit e-mailadres binnenkomt, zal namelijk als inkoopfactuur aangemaakt worden.

U kunt het e-mailadres vervolgens koppelen in Bloxs. Zie de volgende link voor uitleg hoe dit te doen (dit verschilt per e-mail provider): Uitleg koppelen e-mail

Bij het koppelen van het e-mailadres wordt ook gevraagd om het 'Type inbox'. Selecteer daarbij 'Inkoopfacturen'.

2. Scan en herken aanzetten

1. Ga naar 'Admin' → 'Koppelingen' → 'Scan en herken'
  2. Zet het vinkje 'Scan en herken' gebruiken aan. De volgende opties verschijnen:
    1. 'Herken bedragen en administraties': indien dit aan staat, probeert Bloxs om de administratie (Eigenaar) en bedragen in te vullen. U kunt dat zelf nog wijzigen. Het advies is om dit te gebruiken, zodat zoveel mogelijk gegevens automatisch worden ingevuld.
    2. 'Meerdere pdf- of afbeeldingsbestanden verwerken': indien dit aan staat, zal van een e-mail met meerdere pdf- of afbeeldingsbestanden voor ieder bestand inkoopfactuur worden aangemaakt. Het advies is om deze functie aan te zetten, wordt een bijlage dan onterecht als inkoopfactuur toegevoegd dan kunt u deze nog verwijderen.
    3. 'Factuurregels samenvoegen': indien dit aan staat, kunt u per leverancier aangeven dat de factuurregels van inkoopfacturen van die leveranciers, worden samengevoegd tot 1 factuurregel.

3. Scan en herken gebruiken

1. Wanneer een mail binnenkomt, dan wordt voor het bestand in de bijlage automatisch een inkoopfactuur aangemaakt. Deze komt klaar te staan bij 'Financieel' → 'Inkoopfacturen' → 'Te behandelen'
    De e-mail wordt automatisch verplaatst naar de map 'Afgerond' in de correspondentie.
  2. Het systeem probeert zoveel mogelijk info van de factuur te herkennen en vult op basis daarvan de gegevens in. Dit kunt u vervolgens handmatig verder aanvullen en/of wijzigen.
  3. De mailbox worden elke circa 15 minuten gesynchroniseerd. Wilt u dat dit sneller gaat, dan kunt u in het scherm van de ‘Te behandelen inkoopfacturen’ klikken op de knop met twee ronddraaiende pijltjes (zie screenshot).