Huurafrekeningen - Details en Acties

Om de detailgegevens van een huurafrekening te zien, klik op de huurafrekening. Dit kan onder andere in het totaaloverzicht van de huurafrekening (zie Financieel → Huurafrekeningen) en vanuit het tabblad 'Huurafrekeningen' in de relatiekaart van een eigenaar.

1. Algemeen

Hier staat aangeven voor welke eigenaar de huurafrekening is en om welke periode het gaat.

2. Berekening

Hier wordt de berekening van de huurafrekening getoond. Dit bestaat uit de volgende componenten:

• Startsaldo huurafrekening: hier wordt het saldo van de vorige huurafrekening getoond en of die huurafrekening (deels) is uitbetaald. Indien de vorige huurafrekening volledig is uitbetaald, dan is het startsaldo €0.

• Inkomsten: hier worden de inkomsten getoond en of een deel van de inkomsten niet wordt doorgestort.

• Uitgaven: hier worden de uitgaven getoond en of welk deel van de uitgaven niet worden ingehouden.

• Beheervergoeding: hier wordt de beheervergoeding getoond, deze wordt afgetrokken van het eindsaldo van de huurafrekening aangezien deze direct wordt verrekend.

• (Eind)saldo huurafrekening: het 'saldo van deze huurafrekening' toont het eindsaldo van de betreffende periode, het 'eindsaldo huurafrekening' toont het eindsaldo van de betreffende periode inclusief het startsaldo.

3. Tabbladen

• Overzicht:

In dit tabblad wordt per object getoond wat de inkomsten en uitgaven zijn in de betreffende periode, wat de beheervergoeding en het saldo is.

• Saldo debiteuren:

In dit tabblad wordt per debiteur getoond wat het openstaande saldo is, op de einddatum van de periode van de huurafrekening.

• Inkomsten:

In dit tabblad worden de inkomsten getoond in de betreffende periode.

Afhankelijk van de instellingen van de huurafrekening zijn dit inkomsten op basis van banktransacties of op basis van verkoopfacturen. Per regel is aan te geven of het bedrag wel of niet meegenomen moet worden in de huurafrekening.

Ook negatieve inkomsten, bijvoorbeeld een credit van de huur in een verkoopfactuur, worden getoond in dit tabblad.

• Uitgaven:

In dit tabblad worden de uitgaven getoond in de betreffende periode.

Afhankelijk van de instellingen van de huurafrekening zijn dit uitgaven op basis van banktransacties of op basis van inkoopfacturen. Per regel is aan te geven of het bedrag wel of niet meegenomen moet worden in de huurafrekening.

Ook negatieve uitgaven, bijvoorbeeld een credit van de kosten in een inkoopfactuur, worden getoond in dit tabblad.

• Vergoedingen:

In dit tabblad worden de beheervergoedingen getoond. Klik in dit tabblad, op het 'i' icoon in de kolom 'Beheervergoeding', om de berekening van de beheervergoeding te zien.

Let op: Om in te stellen waar de huurafrekening op gebaseerd wordt, ga naar de detailgegevens van de eigenaar en klik op het tabblad 'Instellingen huurafrekening'.

5. Acties

Afhankelijk van de status van het huurafrekening, kunt u de volgende acties uitvoeren. Per status staat aangegeven welke acties dit zijn.

Concept -

• Periode verlengen

Klik hierop om de einddatum van de huurafrekening te wijzigen. U kunt dit bijvoorbeeld gebruiken om banktransacties met een bepaalde datum, alsnog mee te nemen in de huurafrekening.

• Verwerken:

Klik hierop om de huurafrekening te verwerken. De huurafrekening en een verkoopfactuur voor de beheervergoeding, worden vervolgens klaar gezet in de correspondentie bij 'Te verzenden'.

Tevens worden automatisch een inkoopfactuur aangemaakt bij de eigenaar voor de beheervergoeding.

De huurafrekening en de inkoopfactuur voor de beheervergoeding komen tevens klaar te staan bij 'Betalingen', om (uit)betaald te worden.

• Niet verwerken:

Klik hierop om de huurafrekening niet te verwerken. De huurafrekening krijgt vervolgens de status 'Geannuleerd'. Transacties en/of facturen van de periode van de geannuleerde huurafrekening, worden niet meegenomen in de volgende huurafrekening.

• Voorbeeld:

Klik hierop om een voorbeeld van de huurafrekening te downloaden. Dit betreft een Word bestand welke in PDF zal worden verstuurd naar de eigenaar, als deze huurafrekening wordt verwerkt.

Let op: De huurafrekening wordt gegenereerd op basis van een template. Voor het wijzigen van het template, ga naar 'Admin' → 'Financieel' → 'Huurafrekeningen'.
  • Voorbeeld factuur:

Klik hierop om een voorbeeld van de factuur voor de beheervergoeding te downloaden. Dit betreft een Word bestand welke in PDF zal worden verstuurd naar de eigenaar, als deze huurafrekening wordt verwerkt.

Let op: De factuur voor de beheervergoeding wordt gegenereerd op basis van een template. Voor het wijzigen van het template, ga naar 'Admin' → 'Financieel' → 'Huurafrekeningen'.

Verwerkt -

• Download:

Klik hierop om huurafrekening in PDF te downloaden.

• Download factuur:

Klik hierop om beheervergoeding factuur in PDF te downloaden.

• Heropenen:

Klik hierop om de huurafrekening te heropenen.

Let op: Een huurafrekening kan in bepaalde gevallen niet meer worden heropend. Redenen zijn o.a.: als er al een nieuwere huurafrekening is en/of als er al betalingen op zijn afgeletterd.

- Geannuleerd -

• Heropenen:

Klik hierop om de huurafrekening te heropenen. Dit is alleen mogelijk als er nog geen nieuwe (concept) huurafrekeningen bestaan.