Contracten - Indexeringsmethode details

Om een specifieke indexeringsmethode te configureren, ga naar 'Admin' → 'Contracten' → 'Indexeringsmethoden' en klik op de indexeringsmethode.

1. Weergaveopties

• Type:

Hier wordt getoond voor een soort indexeringsmethode het betreft. Bijvoorbeeld een indexering op basis van CPI cijfers (maandelijkse index of jaarlijkse index), een vast percentage of een vast bedrag.

• Reeks:

Indien het indexeringstype een maandelijkse of jaarlijkse index betreft, dan wordt hier de CPI reeks getoond die wordt gebruikt.

De cijfers van CPI 2015 = 100 worden maandelijks bijgewerkt. Voor de reeks CPI 2006 = 100 worden geen cijfers meer gepubliceerd, daarom is het advies om de reeks CPI 2015 = 100 te gebruiken.

• Naam:

Hier wordt de naam van de methode getoond.

• Minimum:

Hier kunt u het minimum percentage voor deze methode inzien en configureren. Maak dit veld leeg indien er geen minimum van toepassing is.

• Maximum:

Hier kunt u het maximum percentage voor deze methode inzien en configureren. Maak dit veld leeg indien er geen maximum van toepassing is.

• Standaard opslag:

Hier kunt u een standaard opslag voor deze methode inzien en configureren. Maak dit veld leeg indien er geen opslag van toepassing is. Indien de standaard opslag zorgt voor een hoger percentage dan het maximum, dan wordt het maximum aangehouden en dus niet overschreden.

• Indexering o.b.v. 1 cijfer achter de komma:

Door het aanzetten van deze optie wordt het indexerings percentage afgerond op 1 cijfer achter de komma. Staat deze optie uit dan wordt het afgerond op 2 cijfers achter de komma.

• Indexeringsbrieven automatisch verwerken:

Als deze optie ingeschakeld is, worden indexeringen automatisch verwerkt zodra er een indexeringspercentage bekend is. De indexeringsbrief komt klaar te staan bij 'Te verzenden' in het onderdeel 'Correspondentie'.

• Indexeringsbrieven automatisch versturen:

Als deze optie ingeschakeld is, worden indexeringsbrieven direct verzonden na het verwerken van een indexeringsvoorstel. De indexeringsbrieven komen dan niet meer klaar te staan bij 'Te verzenden' in het onderdeel 'Correspondentie'.

• Template:

Hier kunt u het template van de eerste indexeringsbrief wijzigen, dit betekent o.a. de vormgeving van de indexeringsbrief en de tekstKlik op de knop 'Wijzigen' om de template tool te openen.

Met de download-knop kunt u het template downloaden zodat u deze bijvoorbeeld eerst kunt opslaan op uw pc als back-up voordat u gaat wijzigen. Met de upload-knop kunt u een template bestand uploaden.

2. Indexcijfers

Indien het indexeringstype een maandelijkse of jaarlijkse index is, dan worden hier de indexcijfers getoond. Deze indexcijfers worden door het CBS bekend gemaakt. De indexcijfers worden automatisch bijgewerkt zodra deze door het CBS definitief bekend zijn gemaakt.

Let op: het CBS maakt vaak 'voorlopige cijfers' bekend. De indexcijfers worden pas geüpload in Bloxs zodra deze definitief zijn gemaakt door het CBS.

3. Acties

• Indexcijfer toevoegen:

Hiermee kunnen handmatig indexcijfers toegevoegd worden. Daarbij kunt u het jaar, de maand en de waarde invullen.

Dit kunt u bijvoorbeeld gebruiken als u niet wilt wachten totdat het CBS cijfer definitief is gemaakt en als u een 'voorlopig cijfer' wilt gebruiken. We adviseren te wachten tot het definitieve cijfer bekend is en automatisch is geüpload, dit om te voorkomen dat er later correcties doorgevoerd moeten worden indien het definitieve cijfer afwijkt van het voorlopige cijfer.

• Opslaan:

Klik hier om de wijzigingen op te slaan.

• Verwijderen:

Klik hier om de indexeringsmethode te verwijderen. Dit kan niet als de indexeringsmethode gebruikt wordt in een huurcontract. Kies in dat geval voor 'Archiveren'.

• Archiveren:

Klik hier om de indexeringsmethode te archiveren. Dit kan alleen als de indexeringsmethode niet meer wordt gebruikt in actieve huurcontracten.